Vinkkejä työnhakuun

Työnhaku on asennetta ja hyvän vaikutuksen tekemistä

Oikealla asenteella pääset pitkälle työnhaussa. Asenteesi ja se, että olet oikeasti kiinnostunut hakemastasi työpaikasta, pitää tulla esiin kaikissa työnhakuvaiheissa työhakemuksesta mahdolliseen työhaastatteluun asti. Tuleva työnantajasi ei ole kiinnostunut tarjoamaan töitä kenelle tahansa, vaan innostuneelle työnhakijalle.

Työnhaku on myös vaikutuksen tekemistä. Muista, että teet vaikutuksen, hyvän tai huonon, työnhaun joka askeleella alkaen siitä kun soitat työpaikan yhteyshenkilölle aina siihen hetkeen, kun poistut työhaastattelusta.

Ota selvää työpaikasta ja tehtävästä

Ennen hakemuksen ja CV:n lähettämistä tutustu avoinna olevaan tehtävään ja työpaikkaan. Käy yrityksen kotisivuilla ja seuraa tulevaa työpaikkaasi ja sen päättäjiä LinkedInissä ja muissa some-kanavissa.

Lue työpaikkailmoitus tarkkaan ja mieti, miksi kiinnostuit siitä sekä miten oma osaamisesi osuu yhteen vaadittujen ominaisuuksien kanssa.
Jos ilmoituksessa on yhteyshenkilö, ole häneen yhteydessä ennen kuin lähetät työhakemuksen. Ennen yhteydenottoa mieti tarkkaan, mitä haluat kysyä häneltä. Yhteyshenkilö voi olla tuleva työkaverisi tai ainakin hän vaikuttaa suuresti siihen, pääsetkö jatkoon työnhaussa, joten kannattaa tehdä häneen hyvä vaikutus. Jos soitat, hymyile, ennen kuin aloitat puhelun. Hymy kuuluu puhelimessa paremmin kuin äänensävy.

Kysy yhteyshenkilöltä mitä tavoitteita tehtävässä on. Mitä tehtäviä työhön kuuluu? Mitä taitoja vaadituista painotetaan erityisesti? Millaista osaamista tarvitaan?

Kun olet saanut vastaukset kysymyksiisi, tiedät mitä osaamista ja taitoja työpaikkaan tarvitaan ja mistä työpaikassa on kyse. Nyt on aika kirjoittaa CV ja työhakemus.

CV – ensimmäinen työnäytteesi

CV on ensimmäinen työnäytteesi mahdolliselle tulevalle työnantajallesi, joten siihen kannattaa panostaa! Hyvä CV on napakka ja selkeä. Kirjoita uusi CV jokaiseen työtehtävään, jota haet.

Kirjoita CV:n alkuun lyhyesti keskeinen osaamisesi ja vahvuutesi, jotka ovat olennaisia avoinna olevan tehtävän kannalta. Tärkeät tiedot työ- ja koulutushistoriasta pitäisi erottua ensisilmäyksellä. Suosi sisennyksiä ja listauksia - näin teet ulkoasusta selkeän ja helposti luettavan.

Avaa työhistoriasi eli kerro lyhyesti mitä tehtävä on pitänyt sisällään: päävastuut ja itselle tärkeimmät aikaansaannokset. Konkreettiset esimerkit toimivat! Suosittelijat ja heidän yhteystietonsa on myös hyvä lisätä CV:hen. Liitä mukaan kuva.

Pyydä ystävääsi lukemaan CV:si ja antamaan palautetta. Näin myös turhat kirjoitus- ja asiavirheet löytyvät.

Persoonallisuutta työhakemukseen

Työhakemuksessa kannattaa tuoda oma persoonallisuus esiin! Aloitus on tärkeä, joten siihen kannattaa panostaa. Kirjoita uusi työhakemus jokaiseen työtehtävään, jota haet.

Vastaa työhakemuksessasi kysymykseen: miksi haet paikkaa ja miksi juuri sinä olisit paras hakija tehtävään? Tuo hakemuksessasi esille vain se osaaminen ja työkokemus, joka on olennaista avoinna olevan työpaikan kannalta. 

Kerro nykyhetkestä: miksi haet töitä ja mikä avoinna olevassa tehtävässä herätti kiinnostuksesi? Jos sinulla on vasta vähän työkokemusta, kerro koulutuksestasi. Kerro myös millainen olet ihmisenä, mitä ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä sinulla on, jotka sopivat haettavaan työtehtävään. 

Jos hakemuksessa pyydetään palkkatoivomusta, kerro se. Jos olet epävarma, esitä palkkahaitaria, jonka sisällä olet valmis neuvottelemaan.

Onneksi olkoon - pääsit työhaastatteluun

Ennen haastattelua tutustu yritykseen ja lue työhakemus vielä kerran. Rakenna omasta työhistoriastasi ja osaamisestasi tarina, jota höystät konkreettisilla esimerkeillä. Harjoittele etukäteen vastaamista tyypillisimpiin kysymyksiin, kuten työkokemus, koulutus, vahvuutesi ja heikkoutesi, kiinnostuksen ja kehittymisen kohteet.

Ensivaikutelma ratkaisee työhaastattelussa. Ole ajoissa paikalla, kättele reippaasti, katso silmiin ja hymyile! Pukeudu siististi, mutta itsellesi luontevasti. Tulosta mukaan työhakemus, CV ja kopiot todistuksistasi. 

Rehellisyys kannattaa! Jos et osaa jotakin, kerro se suoraan, sillä epärehellisyys paljastuu aina. Keksi jo etukäteen muutama kysymys, joka koskee työpaikkaa tai työtehtävää. Ole myös itse aktiivinen! Työhaastattelussa työnantaja hakee parasta työnhakijaa, mutta myös työnhakija parasta mahdollista työpaikkaa.

Testataanko sinua?

Joissakin työpaikoissa työnhakuun voi kuulua myös soveltuvuustestejä ja psykologisia testejä. Ne voivat vaihdella pituuden ja sisällön mukaan. Valmistaudu testeihin nukkumalla edeltävä yö hyvin ja olemalla testeissä mahdollisimman rehellinen, oma itsesi. Myös etukäteen kannattaa opetella vastauksia samoihin kysymyksiin kuin työhaastattelussa.

Hyödynnä eri kanavia työnhaussa

Avoinna olevaan tehtävään hakeminen on vain yksi tapa hakea töitä. Ota rohkeasti yhteyttä auktorisoituihin henkilöstöpalveluyrityksiin, vaikka niissä ei olisikaan juuri nyt avoinna sinulle sopivaa työpaikkaa. Voit jättää avoimen työhakemuksen, jossa kerrot osaamisestasi ja siitä, millaisiin tehtäviin tähtäät. Henkilöstöpalveluyrityksistä saat myös apua CV:n ja työhakemuksen laatimiseen.

Voit ottaa yhteyttä myös suoraan yrityksiin ja kertoa millaista työtehtävää olet etsimässä. Vaikka yrityksissä ei olisi juuri nyt avoimia työpaikkoja, oma-aloitteisuus herättää huomiota.

Myös erilaisia sosiaalisen median kanavia kannattaa hyödyntää, kuten LinkedIniä, Monster.fi ja Oikotie.fi -ym. palveluja. 

Kuinkas sitten kävikään?

Lähetitkö työhakemuksen, mutta et päässyt haastatteluun? Pääsitkö haastatteluun, mutta työpaikka jäi saamatta? Jos jäit toiselle tai kolmannelle sijalle, kannattaa rohkeasti kysyä, miksi. Johtuiko se koulutuksen tai työkokemuksen puutteesta vai jostakin muusta?

Jos et saanut työpaikkaa, ota kaikki kokemasi tärkeänä oppimisen paikkana. Nyt sinulla on yhden työnhakukierroksen verran kokemusta siitä, mitä työnhaku on. Mieti voisitko vielä parantaa CV:täsi, työhakemusta tai työhaastattelussa olemista. Selaa avoimia työpaikkoja, jätä avoin hakemus, soita yrityksiin – jatka työnhakua!

Jos taas sait työpaikan - onneksi olkoon ja onnea uudelle uralle!